Företagslån – perfekt för nystartat företag när extrapengar krävs!

Företagslån

Att ansöka om ett lån till sin nyetablerade firma är ett smidigt sätt när det behövs att få in ytterligare pengar in till företaget.

Trots att många banker i Sverige utlovar att de lånar ut pengar till småföretagare, så är det rätt svårt att få låna pengar i dagsläget. Som nybliven företager finns det andra lösningar om man är behov av att låna en summa pengar. Lösningen är att ansöka om ett företagslån vanligtvis kallas för mikrolån och riktar in sig på små företag. Numera går det att få ett företagslån nystarta företag hos ett flertal långivare, men från början var dessa mikrolån till för att stimulera verksamhet för små företag i tredje värden. Det går att låna mellan 10 000 – 100 000 kronor, hos vissa långivare går det att låna upp till 250 000 kronor. Denna möjlighet passar mycket bra för företag som är små och har ett temporärt behov av få in extra likviditet till sitt företag. Vanligtvis används företagslån för de som inte har någon möjlighet att erbjuda någon forma av säkerhet såsom kapitalvaror eller fastigheter.

Går det att få ett mikrolån utan att blanda in UC?

Skulle det vara så att en företagare har betalningsanmärkningar sedan tidigare, är det faktiskt inte en omöjlighet att få ett mikrolån. Visserligen begärs inte någon kreditupplysning för firman och dess företrädare hos UC, men långivaren måste göra en kreditupplysning enligt lag. Långivaren begär kreditupplysning från några andra aktörer istället och därför är det möjligt att få företagslån nystartat företag oavsett om det finns betalningsanmärkningar eller inte. Som låntagare är således bara att fylla i en ansökan om ett mikrolån och sedan gör långivaren en kreditupplysning för att kunna avgöra om företagslånet blir godkänt eller inte.

Skillnader mellan småföretag och småföretag

Många av kreditgivare och banker påstår sig vara bra eftersom de satsar på så kallade SME (Small and Medium Enterprises). I enlighet med EU räknas det som ett lite företag om det finns färre än 50 anställda, ett medium företag finns det färre än 250 anställda. Hos många långivare anser de att företagslån nystartat företag är till för de bolag som är allra minst, de som endast har några få anställda eller inga alls. Anledningen till att inte de stora långivarna erbjuder mikrolån för små företag är helt enkelt är de anser att det inte är speciellt lönsamt.

Att tänka på…

Att låna pengar innebär visserligen att man som företagare har möjligheten att investera i utrustning eller kommer på fötter, men ett mikrolån innebär också skyldigheter. Visserligen är det smidigt och enkelt att ansöka om ett företagslån och småföretaget få pengarna utbetalade snabb, men det finns några få nackdelar. Allt som oftast innebär ett mikrolån att de har en hög ränta och att man som förtagare har en kort tid på sig att betala tillbaka lånet. Självklart är det inte alla långivare som gör detta. Därför är det alltid bra att jämföra olika bankerna och kreditgivarna innan det är dags att ansöka om ett lån till sitt nystartade företag. Dessa långivare erbjuder exempelvis längre återbetalningstid och/eller amorteringsfrihet ett visst antal månader, samt en ränta som är mer förmånlig för småföretagare.