Factoring

 

Vår Vision

Factoring hjälper er att få betalt direkt

Factoring är ett samlingsnamn för att sälja eller belåna fakturor hos bank eller finansbolag. På så sätt kan företag få betalt direkt och slipper därmed vänta på kundens betalning. Att invänta en betalning från kund kan annars ta lång tid, upp till 120 dagar från det datum som fakturan skickas ut. Factoring är istället en lösning som ser till att ert företag får betalt samma dag, vilket bidrar till att företagets likviditet förbättras på en gång. 

Factoring kan beskrivas som en modell av vanliga banklån och gör sig särskild lämplig för de företag som snabbt vill förbättra sin likviditet. Det blir alltmer vanligare med factoring och på CapIQ erbjuder vi en trygg och enkel lösning för alla företag. 

CapIQ är ett factoringbolag som erbjuder fakturaadministration och factoring i Stockholm, Göteborg och Malmö.


Vi hjälper er möta kundens önskemål

Vårat Mål

Under de senaste åren har kraven på betalningstid ökat och kunden förväntar sig alltid att få åtminstone 30 dagar på sig att betala. Om ert företag behöver snabb tillgång till likvida medel kan det bli problem att behöva invänta betalningar. Det är då vi på CapIQ kan hjälpa er. Genom factoring kan ni överlåta era fakturor till oss och därmed få betalt omgående. Ni får då inte enbart snabb tillgång till kapital utan skyddas också från kreditrisker.

När ni vill sälja eller belåna fakturor finns det flera alternativ att välja mellan. Hos CapIQ har ni möjlighet att sälja era fakturor på följande vis:

  • Fakturaköp används när ni vill frigöra ett större kapital snabbt. Det innebär att ni säljer fakturan till oss och att det är vi som tar över risken ifall mottagaren inte betalar fakturan.
  • Fakturaköp med regress innebär att de fakturor som inte betalas går tillbaka till ert företag. Detta sker efter ett visst antal dagar som avtalats mellan båda parter.
  • Fakturaköp utan regress innebär istället att risken för att betalningen uteblir övergår till oss som finansbolag.
  • Fakturabelåning är en mer långsiktig finansiering av factoring. I denna variant intecknas fakturorna hos oss, vilket innebär att kunderna betalar sin faktura direkt till CapiQ.

Hur mycket kostar factoring?

Kostnaden är inte baserad på ett fast pris, utan räknas per faktura. Avgiften för hanteringen av fakturan sker i form av en procentandel på fakturabeloppet och ligger vanligtvis på 2-5 procent. 

Vem bör använda factoring?

Idag används factoring i många branscher. Anledningen till varför man väljer att sälja eller belåna sina fakturor kan variera mellan företag. Det finns många fördelar, speciellt eftersom företaget får in pengar mycket snabbare än om fakturorna skickas direkt till kunden. Varför företag väljer att arbeta med factoring beror främst på: 

  • En ökad likviditet som genererar ett större utrymme för investeringar och andra ekonomiska satsningar
  • Större frihet och flexibilitet. Ni kan själva välja när och vilka fakturor ni vill sälja eller belåna
  • Enklare administration. När ni väljer att sälja era fakturor bevakar vi processen. Om betalningen inte kommer in i tid är det vi som skickar påminnelse till kunden eller anlitar en inkassobyrå i de fall betalning uteblir.

Har du fler frågor? Kontakta oss nedan för mer information​!